Skip to content

EDICIÓ 2010

Randy Newman: piano i veu

Randy Newman ja ha començat a col·leccionar adjectius superlatius amb l’anunci de la seva actuació exclusiva al Zorrilla. El Blues & Ritmes es posa d’etiqueta i desplega la catifa vermella per rebre aquest referent indiscutible de la música popular. Nominat 14 cops als Oscars (el va guanyar finalment el 2002 amb Monstruos SA) i versionat per centenars d’intèrprets (destaca Joe Cocker amb ‘You Can Leave Your Hat On’), navega bé entre la formació clàssica i la sintaxi roquera. És, a més, un observador atent dels EUA: no és estrany que el NY Times li demanés convertir la lletra d’una de les cançons del seu últim disc, Harps & Angels (2008), en article d’opinió.

Chris Smither: guitarra i veu (CONCERT SUSPÈS)

Compartint taula amb els amics dalt de l’escenari i assaborint un bon vi. Així és com us proposem gaudir del debut a l’Estat d’un dels millors fingerpickers del blues acústic modern. Un trobador forjat en els coffehouses del Boston de finals dels 60 que, amb 11 discos en 40 anys de trajectòria (l’últim dels quals, Time Stands Still, del 2009), ha conjuntat simplicitat i sofisticació com ningú. Bonnie Raitt i Diana Krall, que l’han versionat, ho saben a la perfecció. Una nit destinada a figurar entre les més íntimes del Blues & Ritmes. El vi el posem nosaltres. / * Aforament reduït.

 

Chuck Prophet: guitar i veu
Stephie Finch: teclats i veu
Todd Roper: bateria i veu
Kevin White: baix
James Deprato: guitarra

 

Chuck Prophet, líder dels referencials Green on Red als anys 80, va enregistrar el seu últim treball, Let Freedom Ring (2009) a Mèxic DF. Però no ha necessitat mariachis per capturar a la perfecció el context actual. Prophet ha pitjat l’accelerador amb allò que sap fer i ens ha llençat a les mans una gran obra de rock’n’roll contemporani que figurarà, segur, entre el més destacat del 2009. Aquest ‘disc polític per a no polítics’ ja ha estat batejat per la revista Village Voice com “el Born in the U.S.A dels nostres temps” per la urgent lucidesa que traspua. Prohpet el defensarà de llarg a Badalona amb els seus Mission Express.

Victor Démé: veu
Issouf Diabate: guitarra acústica i elèctrica
Moussa Diabate: baix
Ali Diarra: balafon, calebasse, djembé
Salif Diarra: kora, calebasse

Amb Victor Démé descobrim que l’Àfrica no s’acaba al Senegal o Mali. Amb la seva veu melosa, plena d’un ‘soul’ que ja ha enamorat el públic i la crítica de França i Anglaterra, ens mostra el fet diferencial d’un estat petit i castigat, Burkina Faso. La música de Démé s’escolta en la llengua Dioula, però arriba a tothom perquè és sorprenentment propera. La seva veu confiada i calorosa enllaça amb la voluptuositat rítmica dels ‘veïns’ cubans i amb el misteri de la tradició griot i mandinga. El seu primer disc, Victor Démé (2009), s’ha convertit en una de les propostes més refrescants de la música d’arrels dels últims mesos. El seu segon treball és imminent. Vine a escoltar-lo en directe amb la seva banda de cinc músics i deixa’t endur per l’elegant balanceig d’aquest ‘crooner’ senzill… i autèntic.

Sílvia Pérez Cruz: Veu
Roc Albero: Trompeta
Martí Serra: Saxos
Xavi Lozano: Coses que es bufen
Paco Manzanares: Teclats
Guillem Aguilar: Baix i mandola
Aleix Tobias: Percussió
Marc Vila: Percussió

El Blues & Ritmes s’afegeix als actes de celebració de Badalona com a capital de la cultura catalana amb un espectacle dissenyat especialment per a l’ocasió: Xampola o, el que és el mateix, una inaudita all-star band de músics badalonins i tianencs que els darrers anys ha deixat empremta en terrenys com els del jazz i el folk, compartint per primer cop aventura amb una de les veus del moment a Catalunya: l’extraordinàriament versàtil Sílvia Pérez Cruz. Un concert que no, per imprevisible, deixa de ser altament prometedor i que servirà, a més, per recordar alguns dels artistes que han passat pel festival en els seus més de vint anys d’història. Irrepetible.

Anuncis
%d bloggers like this: